לאלו שמחפשים מכשיר תמלול מהיר, הכירו את מכשיר הסטנו (steno) או הסטנוטייפ. נקרא גם כותב סטנו או מכשיר קצרנות. הסטֶנו הוא למעשה מקלדת מהירה המשמשת לתמלול אנגלית בארצות הברית ובכמה מדינות אחרות. במכשיר באנגלית יש 22 מקשים, אך לא מודפסות עליו אותיות. כך שזו לא המקלדת שאתם מכירים. אז איך כותבים בו? כיוון שאין אותיות על המכשיר יש ללמוד אותן בעל פה, בעצם כמו הקלדה עיוורת. אותיות העיצורים נמצאות במעלה המכשיר ואותיות התנועה בתחתית, האותיות הנחוצות לרוב להתחלה הן בשמאל ולסיום בימין, כמו בקריאה באנגלית. הייחוד של המכשיר הוא שלוחצים על כל המקשים המייצגים אותיות בבת אחת וכך נוצרת מילה, לפי השכיחות שלה. אם יש אות שחסרה על מקלדת המכשיר, אפשר ליצור קומבינציה של אותיות למשל w ו-p יוצרות את האות b. כיוון שלוחצים על המקשים בבת אחת, התמלול מהיר מאין כמוהו. מפתחי המכשיר פיתחו קיצורים שייצגו מילים שלמות וכך הם פתרו את הבעיה של מילים ארוכות. פתרון אחר הוא שימוש בכתיבה פונטית, כמו שהדברים נשמעים, וזה מקצר הליכים. כיוון שהייחוד לעומת מקלדת רגילה הוא כתיבת מילים וביטויים בלחיצה אחת, הקלדנים והמתמללים מסוגלים לכתוב 250-200 מילים בדקה. הקצב הזה מאפשר להתאים טוב יותר לקצב של המתומלל, עם פחות השמטות ובעיות.
במכשיר כבר פותחו קיצורים לביטויים נפוצים, כך למשל אפשר עכשיו לכתוב "גבירותיי ורבותיי חבר המושבעים" באמצעות לחיצה אחת, מה שחוסך זמן רב לבית המשפט.
בבית המשפט המכשיר כותב בהתחלה בשפה משלו, שפת הסטנו, שפת הקצרנות, ואז אתה ממיר את התמלול בתוכנה שלך, וזה מתרגם את הקוד של סטנו לאנגלית ארצות הברית פשוטה. כך לא רק הליך התמלול מהיר יותר, אלא גם השופטים, עורכי דין או המושבעים יכולים לקרוא את התמלול באנגלית בזמן אמת.
כל מה שצריך לדעת כדי לעבוד על מכשיר הסטנו עבור תמלול והקלדה הוא ללמוד בעל פה את לוח המקשים ומה הם מייצגים, להכיר את הקיצורים הרבים ואת הייצוגים הפונטיים המייצגים בסופו של דבר כל מילה במילון. מכאן זה רק להתאמן שוב ושוב. האימון יאפשר לכם לזכור טוב יותר את המקשים ואת הביטויים. המכשיר משמש בעיקר את המתמללים בבית המשפט.
בעברית לצערנו עדיין אין מכשיר כזה, אבל אולי כדאי להתחיל לעבוד עליו. עם זאת, בעברית יש מכשירי הקלטה המבצעים גם תמלול ללא מקלדת כלל. אך עדיין מדובר בטכנולוגיה צעירה שצריך לפתח וכלל לא בטוח שהיא מדויקת, ולכן יש חשיבות למתמלל אנושי. בעוד בארץ הקלדנים הם המתמללים גם בתוכניות טלוויזיה, בעולם יש שיטה שנקראת רה-ספיקינג, שבה קריין משדר לתוכנה והתוכנה מותאמת כבר לקולו של הקריין ומזהה את התמלול. גם כאן יש מילות קיצור וביטויים מקוצרים ההופכים את תהליך התמלול למהיר יותר.
בעולם מכונות תמלול משלבות בין תמלול להכתבה באודיו. נוסף על כך קיימות מקלדות אונליין שבהן כותבים את הכתיב הפונטי של המילה, וכך התמלול מהיר יותר, אך גם זה מתאים פחות לבית משפט, הן מבחינת המקצועיות והן מבחינת הסודיות הדרושה מבית המשפט.
את המכשיר סטנו או הסטנוטייפ אפשר להשיג בחנויות אונליין לציוד בבית משפט, באיביי וכן בחנויות אחרות לציוד משומש.
מאמר זה נכתב ע"י
דרור ניר קסטל
Comments